1. bookVolume 6 (2020): Issue 1 (June 2020)
Journal Details
License
Format
Journal
eISSN
2450-7563
First Published
16 Apr 2015
Publication timeframe
2 times per year
Languages
English
access type Open Access

Transforming News Journalism from Newspapers into Online Media Outlets in Kosovo

Published Online: 12 Mar 2020
Volume & Issue: Volume 6 (2020) - Issue 1 (June 2020)
Page range: 28 - 41
Journal Details
License
Format
Journal
eISSN
2450-7563
First Published
16 Apr 2015
Publication timeframe
2 times per year
Languages
English
Abstract

The development trend of online journalism in Kosovo continues with great strides in relation to newspaper journalism. Some newspapers are continuing to survive and still on market despite the decline of readers as part of a worldwide trend of readers moving to online platforms. This study will analyze the content of journalistic texts in newspapers and online media, measuring their core values. This study is about the transformation, namely the change of journalism standards from traditional media (newspapers) to online media. Journalism theorists argue that the standards of journalism should be the same in newspapers and online media. But the practice in Kosovo is completely different. The main hypothesis of this study is that professional standards in online journalism in Kosovo have fallen; in newspaper journalism, however, there is still a high level of professionalism in writing and reporting. To test these two hypotheses, texts from two newspapers and two online media shall be analyzed. Therefore, the analysis will be done on texts from “Zëri” and “Koha Ditore” newspapers, and their online versions, “zëri.info” and “koha.net”.

Keywords

AKADEMIA E SHKENCAVE DHE ARTEVE E KOSOVËS, (2018), Fjalori Enciklopedik i Kosovës, Prishtinë:Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës;Search in Google Scholar

BORIÇI, H. & NEZAJ, S., (2017), Lajmi në media, Tiranë: ISHM;Search in Google Scholar

CARROLL, B, (2010), Writing for Digital Media, New York: Routledge;10.4324/9780203894316Search in Google Scholar

DEUZE, M., & WITSCHGE, T. (2018). Beyond journalism: Theorizing the transformation of journalism. Journalism, 19(2), 165–181;10.1177/1464884916688550Search in Google Scholar

HOXHA, A. (2017), Gara për Prishtinën rrit pakënaqësitë brenda partive, Zëri, no. 5513;Search in Google Scholar

INFOTENDENCIAS GROUP (2012), Media Convergence, In E. Siapera and A. Veglis (eds.), Handbook of Global Online Journalism, West Sussex: Wiley-Blackwell;Search in Google Scholar

KIM, H. ET AL., (2018), Evaluating Sampling Methods for Content Analysis of Twitter Data, SM+S, Volume: 4 issue;10.1177/2056305118772836Search in Google Scholar

KOHA (2017), Investimet në shtratin e lumit eliminojnë përmbytjet, retrieved from, https://www.koha.net/kosove/6432/investimet-ne-shtratin-e-lumit-eliminojne-permbytjet/, on 15.04.2019Search in Google Scholar

KOHA, SHBA-ja do transformimin e FSK-së nëpërmjet Kushtetutës, retrieved from https://www.koha.net/arberi/4016/shba-ja-do-transformimin-e-fsk-se-nepermjet-kushtetutes/ on 15.04.2019Search in Google Scholar

KOHA (2017), Sherifi: Mustafa është komplet i varur nga PDK-ja, retrieved from, https://www.koha.net/arberi/331/sherifi-mustafa-eshte-komplet-i-varur-nga-pdk-ja/, on 15.04.2019Search in Google Scholar

KOHA (2017), Topalli thotë se veteranët e kanë kuptuar se ata që duhet të gjykohen në Speciale janë viktima, retrieved from https://www.koha.net/arberi/3488/topalli-thote-se-veteranet-e-kane-kuptuar-se-ata-qe-duhet-tegjykohen-ne-speciale-jane-viktima/ on 15.04.2019Search in Google Scholar

KOHA DITORE (2007), Monografia e Kohës Ditore për 10 vjetorin, Prishtinë: Koha;Search in Google Scholar

KOSUMI, B. (2013), Tipologji dhe zhanër, Prishtinë: Olymp;Search in Google Scholar

KRASNIQI, M., Hipodromedia rikthimi i ulërimave të hipodromit, Prishtinë: PEN, 2014;Search in Google Scholar

MISSOURI GROUP (2005), Raportimi dhe Shkrimi i Lajmeve, Tiranë: IDK;Search in Google Scholar

NEZIRI, D. (2017) Serbia kërkon votimin dhe numërimin e votave në Kosovë, Koha Ditore, no. 7058;Search in Google Scholar

PAULUSSEN, S. (2012), “Technology and the Transformation of News Work: Are Labor Conditions in (Online) Journalism Changing?” in Eugenia Siapera and Andreas Veglis (eds) The Handbook of Global Online Journalism. Malden, MA: Wiley-Blackwell;10.1002/9781118313978.ch11Search in Google Scholar

RANDALL, D. (2000), The Universal Journalist, 2nd edition, London: Pluto Press;Search in Google Scholar

RUSS-MOHL, S. (2010), Gazetaria, Tiranë: K&B;Search in Google Scholar

SCHERER, E. (2012), A na duhen gazetarët?, Tiranë: Papirus;Search in Google Scholar

WARD, M. (2013), Journalism Online, Burlington: Taylor & Francis;10.4324/9780080495941Search in Google Scholar

Web Archivea, Retrieved from http://web.archive.org/web/19990222085830/http://koha.net/ARTA/index.htm, on 10.04.2019Search in Google Scholar

Web Archiveb, Retrieved from http://web.archive.org/web/19990302022551/http://kosova.com/, on 10.04.2019 Who.is, Retrieved from https://who.is/whois/koha.net on 10.04.2019Search in Google Scholar

ZËRI, (2017), Arvizu dhe Lu takim me kreun e Kuvendit, Meta, retrieved from, https://zeri.info/aktuale/137381/arvizu-dhe-lu-takim-me-kreun-e-kuvendit-meta/, on 15.04.2019Search in Google Scholar

ZËRI, (2017), Gjurqit thotë se Serbia ka prova serioze për rastin Haradinaj, retrieved from https://zeri.info/aktuale/134462/gjurqit-thote-se-serbia-ka-prova-serioze-per-rastin-haradinaj/ on 15.04.2019Search in Google Scholar

ZËRI, (2017), Maxhuni: Trenin e ndalën institucionet e Kosovës, retrieved from, https://zeri.info/aktuale/130820/maxhuni-trenin-e-ndalen-institucionet-e-kosoves/, on 15.04.2019Search in Google Scholar

Recommended articles from Trend MD

Plan your remote conference with Sciendo