À propos de cet article

Citez

Cardiomiopatia indusă de tahicardie (TIC) se caracterizează prin disfuncție reversibilă a ventriculului stâng cauzată de tahicardie persistentă. Opțiunile de tratament pentru tahiaritmii care cauzează TIC au evoluat, în special strategiile de control al ritmului, asigurând un control mai bun și mai durabil al aritmiei.

Prezentăm cazul unui bărbat în vârstă de 46 de ani care vine cu fenomene de insuficiență cardiacă acută, fibrilație atrială (FA) de durată necunoscută și disfuncție ventriculară stângă severă, precum și dilatare de cavități cardiace stângi. Din istoric său medical reținem flutter atrial tratat prin ablatie, hipertensiune arterială și ectopie atrială pentru care a trimit tratament cu amiodaronă. Boala coronariană și alte cauze potențiale ale disfuncției ventriculare stângi au fost excluse prin angiografie coronariană și rezonanță cardiacă. Astfel, pacientul avea o mare suspiciune de TIC. Am optat pentru o strategie de control al ritmului, și cu toate acestea, după o cardioversie electrică inițială reușită, FA a recidivat câteva zile mai târziu, sub medicamente clasice pentru insuficiență cardiacă și antiaritmice. A fost efectuată izolarea venei pulmonare, fără complicații. La controlul de o lună, pacientul nu avea aritmie și avea o fracție de ejecție a ventriculului stâng normală, cu ventricul stâng ușor dilatat. Am optat pentru continuarea medicamentului pentru insuficiența cardiacă.

Acest caz ilustrează un caz tipic de TIC indusă de AF și opțiunile farmacologice limitate care există pentru controlul ritmului, precum și eficacitatea ridicată a ablației și valoarea imagisticii cardiace.