Accès libre

Metabolic Flexibility and Mitochondrial Bioenergetics in the Failing Heart. Therapeutic Approaches

À propos de cet article

Citez

Objective

Lucrarea reprezintă o revizuire a conceptelor curente referitoare la declinul bioenergetic în insuficiența cardiacă (IC). În cord, consumul mare de energie trebuie compensat prin generare continuă de ATP. Sistemul energetic cardiac orchestrează producția de ATP prin folosirea de substraturi energetice multiple incluzând acizi grași (AG), glucoză, aminoacizi și corpi cetonici. Inima sănătoasă este metabolic flexibilă și capabilă să utilizeze substraturi energetice variate în diferite circumstanțe fiziologice și patologice pentru a răspunde cerinței energetice. Mitocondriile au un rol critic în menținerea flexibilității metabolice cardiace. Metode. Am analizat literatura științifică referitoare la IC și disfuncția mitocondrială.

Rezultate

Consensul general este că flexibilitatea metabolică este pierdută în ambele forme de IC, IC cu fracția de ejecție prezervată sau redusă (ICpFE și ICrFE, respectiv). Prototipul de ICpFE este boala cardiacă metabolică care este caracterizată prin creșterea oxidării AG pentru producerea de ATP și scăderea oxidării glucozei, în timp ce ICrFE prezintă scăderea oxidării AG. Ambele tipuri de IC sunt asociate cu declinul funcției mitocondriale care determină creșterea stresului oxidativ, anomalii în statusul redox, și deficit energetic.

Concluzie

Cercetarea curentă este determinată să găsească noi abordări terapeutice orientate spre metabolism cu intenția de a îmbunătăți metabolismul energetic și atenua evoluția în IC.