À propos de cet article

Citez

Introducere: Am emis ipoteza ca un înlocuitor valvular ideal ar putea fi construit din radacini valvulare acelulare însămânate cu celule stem autologe. Pentru a testa ipoteza, am pregătit valve pulmonare porcine acelulare, le-am insamantat cu celule stem obtinute din tesut adipos (ADSCs) autolog si le-am implantat in oi, comparand rezultatele cu valve acelulare.

Metode: radacini de valve pulmonare porcine au fost decelularizate cu detergeni si enzime. ADSCs au fost izolate din grasimea subdermala si injectate in cuspisuri. Valvele au fost apoi implantate într-o poziie extra-anatomică ca sunt pulmonar VD la AP: Grupa A (n=6) a constat din valve acelulare de control iar Grupa B (n=6) au fost implantate cu valve insamantate cu ADSCs autologe. Oile au fost urmarite timp de 6 luni prin ecocardiografie iar dupa explantare valvele au fost analizate histologic.

Rezultate: Evolutia timpurie a fost pozitiva pentru ambele grupuri. Toate animalele din Grupa A au avut o crestere fiziologica normala fără semne de insuficientă cardiacă iar valvele au fost gasite cu structura si mobilitatea conservate, lipsite de semne de trombogeneza, inflamatie sau calcificare. Oile din Grupa B au dat semne de insuficienta a ventriculului drept începând de la o luna post-operator, însotita de regurgitare progresivă si dilatarea ventriculului drept, precum si acoperirea cu tesut gazdă a cuspisurilor. Nici o celula infiltrata sau insamantata nu a fost găsita în explantele din Grupa A sau B.

Concluzii: valvele pulmonare acelulare xenogene sunt stabile, non-imunogenice, non-trombogenice, cu hemodinamica excelenta si nu calcifica. Însămânarea acestora cu ADSCs autologe nu a fost propice pentru regenerarea tesutului. Studii care vizeaza intelegerea acestor fenomene noi si în exploatarea potentialului celulelor stem sunt in curs de desfasurare.

eISSN:
2284-5623
Langue:
Anglais
Périodicité:
4 fois par an
Sujets de la revue:
Life Sciences, Molecular Biology, Biochemistry, Human Biology, Microbiology and Virology