Uneingeschränkter Zugang

Jalakasurma levikust ja ohtlikkusest Eestis


Zitieren

Sissejuhatus

Jalaka perekonna looduslikud esindajad Eestis on harilik jalakas (Ulmus glabra Huds.) ja künnapuu (U. laevis Pall.). Mõlemat liiki leidub kogu Eestis, vähesel määral metsapuudena, kuid see-eest sageli haljastuses, eriti palju ajaloolistes parkides nii linnades (Aaspõllu, 1999; Kaar, 2011) kui ka maapiirkonnas (Abner et al., 2007; Abner et al., 2012). Laialeheliste lehtpuude hulka kuuluvad harilik jalakas ja künnapuu on ökoloogiliselt olulised liigid (Martín et al., 2019a; Thor et al., 2010) – nendega on kohastunud elama mitu samblikuja seeneliiki. Näiteks on harilikult jalakalt leitud 39 erinevat samblikku, kusjuures kaks neist on ohualtid ja üks ohustatud liik (Jüriado et al., 2009). Ka kaks ohustatud seeneliiki nagu roosa võrkheinik (Rhodotus palmatus) ja jalaka-tubakanahkis (Hymenochaete ulmicola) sõltuvad eelkõige jalakatest (Corfixen & Parmasto, 2005; Kalamees, 2011). Looduskaitseliste tegevuskavade koostamisel jalakatest sõltuvatele liikidele, nt roosa võrkheiniku kaitse tegevuskava (Sell, 2019), tuleb arvestada muuseas ka jalakasurma levikuga.

Nagu mujal nii ohustab ka meie jalakaid jalakasurm (Ophiostoma ulmi sensu lato), olles üheks kõige laastavamaks jalakaliikide haiguseks kogu maailmas (Brasier, 1991; Brasier & Webber, 2019). Kahe haiguspuhangu jooksul 20. sajandil on jalakasurm hävitanud maailmas miljardeid jalakaid (Phillips & Burdekin, 1992; Herald, 2019). Rootsis on jalakasurma tõttu kohalike liikide (U. glabra, U. laevis, U. minor) arvukus vähenenud sellisel määral, et need on võetud punasesse nimistusse (Hallin, 2010). Peterburis anti ainuüksi 2015. aastal välja üle 5000 raieloa surevate jalakate eemaldamiseks (Jürisoo et al., 2021a).

Jalakasurma tekitaja jalaka-siugsuu (Ophiostoma ulmi) on kottseen siugsuudmeliste (Ophiostomataceae) sugukonnast (eElurikkus, 2019). Praeguseks kõikjal levinud jalakasurma tekitaja uut liiki Ophiostoma novo-ulmi nimetame eesti keeles „uus jalaka-siugsuu“. Jalakasurm on agressiivne, ta võib täiskasvanud puu surmata isegi 1-2 aastaga (Phillips & Burdekin, 1992; Schmidt, 2006).

Eestis on leitud jalakasurma (tekitajaks tollal arvatud O. ulmi) juba eelmise sajandi 30-ndatel aastatel (Lepik, 1940a; Kaar, 2011). Järgmist haiguspuhangut täheldati Eestis esmakordselt eelmise sajandi viimastel kümnenditel (M. Hanso, suulised andmed), ehkki tollal peeti meil seda haigust väheoluliseks (Kalamees & Sõmermaa, 2000). Jalakasurma levik hoogustus aga taas alates uue sajandi teisest kümnendist. Jalakasurma uut levikut võisid soodustada nii kliima soojenemine kui ka globaalne kaubandus (Brasier, 2008; Rytkönen et al., 2008; Rytkönen et al., 2011; Drenkhan et al., 2017a; Ghelardini et al., 2017), eelkõige aga patogeeni uue liigi teke ja levimine.

Jalakasurma tekitavaid seeni levitavad eelkõige vektorputukad, samuti levib patogeen lokaalselt juurekontakti kaudu (Gibbs, 1978) ning kaudselt soodustab haiguse levikut jalakate lai leviala maailmas. Jalakaid on märkimisväärselt kasutatud alleede ja parkide rajamisel, kus neid kasvab rohkesti koos. Jalakate üldise seisundi kohta Eestis enne 2014. aastat oli info lünklik. Nüüdseks on siinse töö raames uuritud jalakaid ja nende tervislikku seisundit mõjutavat jalakasurma kõikides Eesti maakondades. Seda ohtlikku, nüüdseks uue tekitajaliigi tõttu invasiivseks peetavat metsahaigust tutvustades käsitletakse artiklis jalakasurma diagnostikat, haiguse levikut, haigusetekitajate taksonoomiat, peremeestaimede seisundi patoloogilisi muutusi ja haiguse tõrje võimalusi.

Jalakasurma diagnostika

Jalakasurma esmased tunnuseid võib märgata võras vaid üksikutel okstel. Haigus tekitab puudel trahheomükoosi tüüpi kahjustust – seene elutegevuse tõttu blokeeritakse vee ja toitainete liikumine, mille tõttu varasuvel väga lühikese aja jooksul närbuvad, kolletuvad ja kuivavad kasvufaasis olevad lehed. Kärbunud lehed jäävad esialgu võrasse ja hiljem varisevad (joonis 1).

Joonis 1.

Jalakasurma esmased tunnused harilikul jalakal, haiguse tagajärjel kärbunud lehed jäävad esialgu võrasse.

Figure 1. First symptoms of Dutch elm disease – wilting leaves in tree crown.

Haigustunnustega oksa ristlõikel on nähtavad tumepruunid juhtkimbud täppidena või ringina koore lähedases puidus (joonis 2).

Joonis 2.

Nakatunud puult lõigatud oksa ristlõikel on nähtavad tumepruunid juhtkimbud täppidena või ringina koore lähedases puidus.

Figure 2. Cross section of twigs from an infected tree indicates a circle of vascular bundle as several brown dots or as a ring in xylem next to the floem.

Nakatunud puus paljuneb jalakasurma tekitaja mittesuguline arengujärk pärmilaadsetele seentele sarnase pungumise teel ning valmis eosed levivad ksüleemis kiiresti koos vee ja toitainete liikumisega (Webber & Brasier, 1984). Puude ulatuslikku, massilist suremist jalakasurma tõttu võis näha Vana-Vastseliinas Lõuna-Eestis 2018. aasta suvel (vt joonis 3).

Joonis 3.

Jalakasurma tõttu surnud harilikud jalakad Vana-Vastseliinas, Võrumaal 2018. aastal.

Figure 3. In 2018, Ulmus glabra trees were killed by DED in Vana-Vastseliina, South Estonia.

Jalakasurm maailmas ja lähiriikides

Jalakasurma esimene tekitaja Ophiostoma ulmi (Buisman) Melin & Nannf. (varasemad sünonüümid Graphium ulmi M.B. Schwartz, Ceratostomella ulmi Buisman, Ceratocystis ulmi (Buisman) C. Moreau, Pesotum ulmi (M.B. Schwartz) J.L. Crane & Schokn) (Lepik, 1940a; Brasier & Buck, 2001), mille täpne päritolu on teadmata, registreeriti 1918. a Lääne-Euroopas (Brasier, 1979). Mõningatel andmetel oli jalakate suremist märgatud Lääne-Euroopas veel varemgi (Santini & Faccoli, 2013). Hollandis kirjeldati jalakasurma esmalt 1921. aastal, kust on pärit ka haiguse ingliskeelne nimi – Dutch elm disease (Clinton & McCormick, 1936). Ophiostoma ulmi levis 1920–1930ndatel Euroopast imporditud ja nakatunud jalakapuiduga nii Põhja-Ameerikasse kui ka Kesk-Aasiasse (Brasier, 1990).

Jalakasurma uus epideemia, mis peagi kujunes pandeemiaks, sai alguse 1970. aastatel. See hävitas jalakaid nii Euroopas, Loode- ja Kesk-Aasias kui ka Põhja-Ameerikas (Gibbs, 1978). Uue puhangu põhjustanud patogeenil Ophiostoma novo-ulmi tuvastati peagi kaks rassi, mis nimetati vastavalt nende levialale Euraasia rassiks (EAN) ja Põhja-Ameerika rassiks (NAN). Hiljem nimetati needsamad seenerühmad ümber O. novo-ulmi alamliikideks, vastavalt O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi ja O. novo-ulmi subsp. americana (Brasier & Kirk, 2001). Lisaks erinevale üldisele levialale erinevad need kaks alamliiki teineteisest ka molekulaarselt (Pipe et al., 1997; Brasier & Kirk, 2001), kuid niisamuti ka haigusetekitaja agressiivsuselt (Brasier & Buck, 2001).

Nagu märgitud, on Ophiostoma ulmi ja O. novo-ulmi eri liigid (Pipe et al., 2000) erineva ja ebaselge päritoluga (Brasier & Kirk, 2010). Need liigid erinevad teineteisest puhaskultuuride optimaalse kasvutemperatuuri, kuid ka seenemütseeli struktuuri (colony pattern) poolest ja, mis eriti oluline, nende geenides olevate nukleotiidide järjestuse poolest (Brasier, 1991). Esimese puhangu aegset O. ulmi’t on peetud Euroopas levivatel jalakatel suhteliselt nõrgaks patogeeniks, võrreldes kaasaegse agressiivsema patogeeni O. novo-ulmi’ga (Brasier, 2000a).

Meie naabermaadest on Soomes jalakasurma registreeritud eelmise sajandi teisel poolel (Hintikka, 1974), kuid värskemate andmete põhjal seda haigust Soomes teadaolevalt ei esine (Hannunen & Marinova-Todorova, 2016; Hantula, 2021). Rootsis Malmös kasvas 1985. aastal alleedel, aedades ja parkides kokku ca 33 000 jalakat, mis moodustas kõikidest tänavapuudest 25%. Peale jalakasurma esmaavastamist seal 1985. aastal kasvas jalakasurma juhtumite hulk kiiresti, eriti just alates 1995. aastast nii Malmö linnas kui ka lähiümbruses (Arne Mattsson, endine linnaaednik, suulised andmed). Lähiriikidest on jalakasurma tuvastatud ka Lätis (Matisone et al., 2020) ja Leedus (Motiejūnaitė et al., 2016), meist kaugemal Ida-Euroopas veel Tšehhis (Dvořák et al., 2007), Poolas (Łakomy et al., 2016), Sloveenias (Ogris, 2018) ja Horvaatias (Stančin, 2018). Vahetus läheduses Peterburis on see haigus põhjustanud massilist jalakate surma alates aastast 1995 (Jürisoo et al., 2021a).

Arvatavasti jõudis O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi Ukraina Musta mere ranniku piirkonda 1940ndatel ja levis sealt edasi Lääne-Euroopasse (Brasier, 2001). Seevastu O. novo-ulmi subsp. americana levis 1940ndatel Ameerikas Suurjärvistu piirkonnast üle kogu USA ja Kanada. Euroopasse (Ühendkuningriiki) toodi viimane 1960ndatel sisse nakatunud jalakapuiduga ning levis läänest itta (Gibbs & Brasier, 1973; Brasier, 2000a; Brasier & Kirk, 2000).

Seoses jalakasurma tekitaja päritolu otsingutega kirjeldati eelmise sajandi lõpus Himaalaja mäestiku piirkonnast leitud uut liiki O. himal-ulmi Brasier & Mehrotra, mis osutus selgelt lähedaseks jalakasurma tekitavatele liikidele. Kohalikele jalakatele polnud see liik patogeenne, vaid käitus pigem tagasihoidliku surnud kudede lagundajana (Brasier & Mehrotra, 1995). Sarnaselt käitub ka saaresurma tekitaja Hymenoscyphus fraxineus arvataval päritolumaal Ida-Aasias, kus tekitab kohalikel saare liikidel vaid vähesel määral lehtede ja võrsete kahjustusi (Drenkhan et al., 2017b).

Alates 1980ndatest eristati Euroopas juba ka kahe jalakasurma tekitaval alamliigil omavahelisi hübriide – O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi x subsp. americana ja O. novo-ulmi subsp. americana x subsp. novo-ulmi (Brasier & Kirk, 2010), mis on puhastest alamliikidest kiirema kasvuga ja sellest johtuvalt ka agressiivsemad, mida täheldati enne hübriidide avastamist (Gibbs & Brasier, 1973). Balti riikidesse ja Venemaale jõudsid need hübriidid piiride avamise järel. Praeguseks on neid hübriide juba tuvastatud Norras, Rootsis (Brasier & Kirk, 2010), Leedus (Motiejūnaitė et al., 2016), Lätis (Matisone et al., 2020) ja Loode-Venemaal (Peterburg) (Jürisoo et al., 2021a). Hübriidide suurema agressiivsuse tõttu kasvab oht jalakate populatsioonile tulevikus veelgi (Ellstrand & Schierenbeck, 2000).

Jalakasurma tekitajate leiud Eestis

Eelmise sajandi algul kogutud informatsioon jalakasurma leviku kohta kinnitab, et see haigus oli levinud peaaegu tervel Eesti mandriosal (Lepik, 1940b). Hilisem informatsioon jalakasurma kohta pole nii süsteemne, vaid piirdub üksikute teadaannetega ajakirjanduses (Pintson, 2015; Aaspõllu, 2017; Mihkelson, 2017; Aotäht, 2018) ning märgetega parkide ja haljasalade inventeerimisdokumentides (Laas & Treumuth, 2006; Jürisoo, 2015a, 2015b; Rist, 2015). Dendroloogid on jalakatest ja künnapuudest kirjutades maininud tihti ka jalakasurma (Abner et al., 2007, 2012; Kaar, 2011).

Siinse kokkuvõtva artikli koostamiseks aastatel 2013–2020 tehtud uuringud näitavad, et jalakasurm on Eestis endiselt laialt levinud (joonis 4). Piirkonnad, kus eelmise sajandi esimesel poolel jalakasurma täheldati (Lepik, 1940b), olid enamasti nakatunud ka 2020. aasta seisuga, kuid leiti ka mõningaid erinevusi (joonis 4). Eelmisel sajandil ei tuvastatud jalakasurma saartelt ja Eesti kagupoolseimast nurgast Vastseliinast. Kuid Narvas, Mustvees, Võrus ja Raplas, kus jalakasurma leiti esimese epideemia ajal, pole sellel sajandil jalakasurma tuvastatud. Heimtalis Raudna ürgoru vasemal kaldal on ligi kahel hektaril kasvanud jalakapuistust alles vaid mõned üksikud harilikud jalakad ning künnapuud. Oru pargis Ida-Virumaal Kirde-Eestis esines jalakasurma eelmise sajandi alguses, kuid 2016. aastal sealt jalakasurma ei tuvastatud, 2020. aastal leiti sealt aga taas nakatunud jalakaid. Kui jalakasurm jäi nimetatud puistus spetsialistile märkamatuks, siis sellel võib olla erinevaid võimalikke põhjusi. Näiteks võis tegemist olla perioodiga, mil toodi kusagile lähikonda jalakasurma tekitaja nakkusega istutusmaterjali või tõid nakkuse vektorputukad, kust haigus levis ka kohalikele vanematele puudele.

Joonis 4.

Jalakasurma leiud Eestist vastavalt aastatel 1939 ja 2013–2020, „O“ – 1939 aasta positiivsed leiud, „+“ – positiivsed leiud aastatel 2013–2020, „-„ – negatiivsed leiud aastatel 2013–2020 (aluskaart Haldus- ja asustusjaotus, 2020).

Figure 4. Records of DED in 1939 and 2013–2020 in Estonia, „O“ – 1939 positive records, „+“ – positive records in 2013–2020, „-„ – negative records in 2013–2020 (base map Haldus- ja asustusjaotus, 2020).

Nii nagu mujal maailmas tunti ka Eestis esmalt jalakasurma tekitajat nimetuse all Ophiostoma ulmi Buisman (Lepik, 1940a). Huvitav on seejuures märkida, et EPPO (Euroopa ja Vahemeremaade taimekaitse organisatsiooni) nimekirjas on see liik Eestis esmakordselt registreeritud 1979. aastal, samal ajal ka teistes Balti riikides (EPPO Global Database, 2019).

Sajandi lõpuks oli O. ulmi Eestis asendunud palju agressiivsema liigiga O. novo-ulmi Brasier (Hanso & Drenkhan, 2007; Drenkhan et al., 2017a) nii nagu see oli juhtunud ka suuremas osas Euroopas ja Põhja-Ameerikas (Brasier, 2000a).

Aastatel 2013–2016 Eestist kogutud ja analüüsitud proovide põhjal selgus, et siin on levinud Ophiostoma novo-ulmi mõlemad alamliigid (Jürisoo et al., 2019). Ühestki varem teadaolevast leiukohast kui ka uutest leiukohtadest O. ulmi’t tuvastatud pole. Kahjuks puuduvad igasugused andmed vahepealsest perioodist, mistõttu ei oska ka ennustada, millal toimus üleminek ühelt tekitajalt teisele. Euroopa päritolu alamliiki O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi leiti sel perioodil Tartu-, Viljandi- ja Pärnumaalt, patogeensemat ameerika päritolu alamliiki (O. novo-ulmi subsp. americana) tuvastati sel ajal aga vaid Tallinnast (Jürisoo et al., 2019).

Kolmel aastal hinnati kokku 990 puud – 2018. aastal kaheksas, 2019. aastal 80. ja 2020. aastal 72. juhuslikult valitud jalakate kasvukohas üle Eesti. Kokku korjati sel perioodil 280 proovi, mis vastasid jalakasurma tunnustele – lehtede kolletumine või närbumine. Neist isoleeriti 108 jalakasurma tekitaja puhaskultuuri, mille rDNAst sekveneeriti ITS järjestused täpseks liigi tuvastamiseks. Kõikide puhaskultuuride andmed deponeeriti Tartu seenekultuuride kollektsiooni (Tartu Fungal Culture Collection, TFC) EMÜ metsapatoloogia labori seente puhaskultuuride alamkogusse (PAT), neist 52 määratud rDNA ITS järjestused deponeeriti rahvusvahelises Geenipangas (tabel 1). Jalakasurm tuvastati varasemas teadustöös kirjeldatud metoodika alusel (Jürisoo et al., 2019; Konrad et al., 2002). Viimaste proovide analüüside põhjal tuvastati O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi lisaks varasemale (2013–2016) Harjumaal, Saaremaal, Võrumaa kaguosas, Jõgevamaal, Valgamaal ning Järvamaal – kokku 91 proovis (Joonis 4). 2019. aastal leiti patogeeni alamliiki subsp. americana juba ka Hiiumaalt ning 2020. aastal Koselt Harjumaalt ja Jalaselt Raplamaalt kogutud hariliku jalaka proovides, kokku 16 proovis (tabel 1).

Perioodil 2018–2020 jalakatelt kogutud haigusproovid ja nende uurimise tulemused molekulaarsete määrangute järgi.

Table 1. Symptomatic samples collected from elms in the period 2018–2020 and molecularly detected DED agents.

Maakond Proovi kogumise Peremeestaim Proovi nr1 Seene kood TFC kollektsioonis2 Geenipanga kood, ITS järgi Ophiostoma novoulmi alamliik 3
kuupäev piirkond col14 cu+Hph I5
Harju 29.06.19 Padise maa park Ulmus glabra 17743 TFC101145 MW575298 nu 6 nu
30.06.19 Audevälja maa park U. glabra 17745 TFC101146 MW575299 nu nu
03.07.19 Tallinn linn park U. glabra 17750 TFC101147 am7 am
03.07.19 Tallinn linn park U. glabra 18530 TFC101148 am am
03.07.19 Tallinn linn park U. glabra 19653 TFC101149 am am
17.07.19 Tallinn linn park U. glabra 18526 TFC101150 am am
17.07.19 Tallinn linn tänav U. glabra 18525 TFC101151 am am
07.08.19 Tallinn linn tänav U. glabra 18923 TFC101152 am am
04.09.19 Tallinn linn tänav U. glabra 19213 TFC101153 am am
21.06.20 Tallinn linn park U. glabra 25714 TFC101154 am am
21.06.20 Tallinn linn park U. glabra 25715 TFC101155 am am
21.06.20 Tallinn linn tänav U. glabra 25716 TFC101156 am am
04.07.20 Kose maa tänav U. glabra 26042 TFC101157 MW575325 am nu
04.07.20 Kose maa tänav U. glabra 26043 TFC101158 am am
04.07.20 Kose maa tänav U. glabra 26044 TFC101159 am am
04.07.20 Kose maa tänav U. glabra 26045 TFC101160 am am
04.07.20 Kose maa tänav U. glabra 26046 TFC101161 am am
31.07.20 Triigi maa park U. glabra 26205 TFC101162 MW575333 nu nu
31.07.20 Triigi maa park U. glabra 26206 TFC101163 nu nu
31.07.20 Triigi maa park U. glabra 26207 TFC101164 nu nu
31.07.20 Triigi maa park U. glabra 26209 TFC101165 nu nu
31.07.20 Triigi maa park U. glabra 26210 TFC101166 nu nu
31.07.20 Padise maa park U. glabra 26208 TFC101167 MW575334 nu nu
01.08.20 Vihterpalu maa park U. glabra 26165 TFC101168 MW575332 nu nu
Hiiu 07.09.19 Suuremõisa maa park U. glabra 19217 TFC101169 MW575315 am am
Ida-Viru 24.06.20 Toila maa park U. glabra 25718 TFC101170 MW575324 nu nu
24.06.20 Toila maa park U. glabra 25719 TFC101171 nu nu
Jõgeva 29.07.18 Põltsamaa linn tänav U. glabra 14903 TFC101172 MW575294 nu nu
29.07.18 Põltsamaa linn park U. glabra 14913 TFC101173 nu nu
29.07.18 Põltsamaa linn park U. glabra 14914 TFC101174 nu nu
20.06.19 Põltsamaa linn park U. glabra 17728 TFC101175 nu nu
03.07.19 Põltsamaa linn tänav U. glabra 19961 TFC101176 MW575322 nu nu
03.07.19 Adavere maa park U. glabra 17753 TFC101177 MW575302 nu nu
21.06.19 Puurmani maa park U. glabra 17730 TFC101178 MW575296 nu nu
21.06.19 Puurmani maa park U. laevis 17735 TFC101179 nu nu
28.07.20 Luua maa mets U. glabra 26145 TFC101180 MW575331 nu nu
06.09.20 Luua maa park ‘Camperdownii’ 26488 TFC101181 MW575341 nu nu
06.09.20 Luua maa park U. glabra 26489 TFC101182 MW575342 nu nu
Järva 12.08.19 Villevere maa park U. glabra 19215 TFC101183 MW575314 nu nu
12.08.19 Villevere maa park U. glabra 18928 TFC101184 nu nu
05.09.19 Käru maa tänav U. glabra 19947 TFC101185 MW575317 nu nu
05.09.19 Käru maa tänav U. laevis 19948 TFC101186 MW575318 nu nu
21.07.20 Järva-Jaani maa park U. glabra 26133 TFC101187 MW575328 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26134 TFC101188 MW575329 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26135 TFC101189 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26136 TFC101190 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26139 TFC101191 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26140 TFC101192 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26142 TFC101193 MW575330 nu nu
21.07.20 Roosna-Alliku maa tee U. glabra 26141 TFC101194 nu nu
08.08.20 Kolu maa tee U. glabra 26217 TFC101195 MW575338 nu nu
08.08.20 Kolu maa tee U. glabra 26218 TFC101196 nu nu
08.08.20 Kolu maa tee U. glabra 26219 TFC101197 nu nu
08.08.20 Laupa maa park U. glabra 26220 TFC101198 MW575339 nu nu
08.08.20 Laupa maa park U. glabra 26221 TFC101199 nu nu
Lääne 01.08.20 Kuijõe maa park U. glabra 26211 TFC101200 MW575335 nu nu
01.08.20 Kuijõe maa park U. glabra 26212 TFC101201 nu nu
01.08.20 Kuijõe maa park U. glabra 26213 TFC101202 nu nu
02.08.20 Kuijõe maa park U. laevis 26214 TFC101203 MW575336 nu nu
Pärnu 11.06.19 Tihemetsa maa park U. laevis 19208 TFC101204 MW575310 nu nu
28.06.19 Tihemetsa maa park U. glabra 19964 TFC101205 MW575323 nu nu
29.06.19 Pärnu linn tänav U. glabra 17737 TFC101206 MW575297 nu nu
13.08.19 Tori maa park U. glabra 18921 TFC101207 MW575308 nu nu
13.08.19 Tori maa park U. glabra 18924 TFC101208 nu nu
13.08.19 Pärnu linn park U. glabra 18926 TFC101209 nu nu
13.08.19 Tori maa park U. glabra 19214 TFC101210 nu nu
01.09.19 Vändra maa park U. glabra 19211 TFC101211 MW575312 nu nu
19.08.20 Audru maa park U. glabra 26487 TFC101212 MW575340 nu nu
Rapla 30.06.19 Valli maa tee U. glabra 17746 TFC101213 MW575300 nu nu
30.06.19 Kabala maa park U. glabra 17748 TFC101214 MW575301 nu nu
05.09.19 Valli maa park U. glabra 19954 TFC101215 MW575321 nu nu
02.08.20 Kirna maa park U. glabra 26222 TFC101216 nu nu
08.08.20 Jalase maa park U. glabra 26216 TFC101217 MW575337 am am
Saare 04.08.18 Kuressaare linn tänav U. glabra 14917 TFC101218 MW575295 nu nu
07.09.19 Uduvere maa tee U. glabra 19949 TFC101219 MW575319 nu nu
06.09.19 Pihtla maa park U. glabra 19953 TFC101220 MW575320 nu nu
Tartu 26.07.18 Tartu linn tänav U. glabra 14918 TFC101221 nu nu
25.07.19 Rõngu maa park U. glabra 18537 TFC101222 MW575306 nu nu
28.07.19 Tartu linn park U. glabra 19216 TFC101223 nu nu
15.08.20 Tartu linn park U. glabra 26485 TFC101224 nu nu
15.08.20 Tartu linn park U. glabra 26486 TFC101225 nu nu
Valga 19.07.19 Helme maa park U. glabra 18521 TFC101226 MW575303 nu nu
19.07.19 Helme maa park U. glabra 18532 TFC101227 MW575305 nu nu
19.07.19 Helme maa park U. glabra 18540 TFC101228 MW575307 nu nu
19.07.19 Helme maa park U. glabra 18541 TFC101229 nu nu
19.07.19 Helme maa park U. glabra 18542 TFC101230 nu nu
25.07.19 Riidaja maa park U. glabra 18523 TFC101231 MW575304 nu nu
25.07.19 Hummuli maa park U. glabra 18524 TFC101232 nu nu
02.09.19 Kibena maa puistu U. glabra 19220 TFC101233 MW575316 nu nu
02.09.19 Otepää linn tänav U. glabra 19212 TFC101234 MW575313 nu nu
Viljandi 20.06.19 Heimtali maa park U. glabra 17729 TFC101235 nu nu
19.07.19 Viljandi linn tänav U. glabra 18533 TFC101236 nu nu
13.08.19 Suure-Kõpu maa park U. glabra 19201 TFC101237 MW575309 nu nu
13.08.19 Suure-Kõpu maa park U. glabra 19203 TFC101238 nu nu
13.08.19 Suure-Kõpu maa park U. glabra 19205 TFC101239 nu nu
13.08.19 Suure-Kõpu maa park U. glabra 19206 TFC101240 nu nu
13.08.19 Suure-Kõpu maa park U. glabra 19207 TFC101241 nu nu
28.08.19 Viljandi linn park U. glabra 19209 TFC101242 nu nu
01.09.19 Suure-Jaani linn park U. glabra 19210 TFC101243 MW575311 nu nu
16.07.20 Polli maa park U. glabra 26129 TFC101244 MW575327 nu nu
Võru 01.08.18 Vastseliina maa puistu U. glabra 14889 TFC101245 MW575293 nu nu
01.08.18 Vastseliina maa puistu U. glabra 14894 TFC101246 nu nu
01.08.18 Vastseliina maa puistu U. glabra 14898 TFC101247 nu nu
13.07.19 Vastseliina maa park U. glabra 18528 TFC101248 nu nu
13.07.19 Vastseliina maa park U. glabra 18529 TFC101249 nu nu
05.07.20 Tsooru maa park U. glabra 26051 TFC101250 MW575326 nu nu
05.07.20 Tsooru maa park U. glabra 26052 TFC101251 nu nu
05.07.20 Tsooru maa park U. glabra 26053 TFC101252 nu nu

Proovi nr – Proovi ID number, registreeritud Eesti Maaülikooli Metsapatoloogia ja -geneetika laboris / Sample ID in the collection of the Laboratory of Forest Pathology and Genetics of the Estonian University of Life Sciences.

Eesti Maaülikooli seente puhaskultuuride kollektsioon / Fungal Collection in Estonian University of Life Sciences, Estonia (TFC).

Kui mõlemad geenid tuvastasid erineva patogeeni alamliigi, siis on tegemist seene hübriidiga/ If both genes identified a different subspecies of the pathogen then it is considered a fungal hybrid.

col1col1 tüüpi geen/the colony type gene (Konrad et al. 2002).

cu+Hph I – cu geeni restriktsioonanalüüs ensüümiga Hph I / ceratoulmin gene cu digested with enzyme Hph I (Konrad et al. 2002).

nu – Ophiostoma novo-ulmi subsp. novo-ulmi.

am – O. novo-ulmi subsp. americana.

Uue arenguna jalakasurma sündroomis tuvastati 2020. aastal esimest korda jalakasurma tekitaja alamliikide vahelist hübriidi (O. novo-ulmi subsp. americana x novo-ulmi) ühest Koselt (Harjumaa) korjatud hariliku jalaka proovist, seene isolaat tähistati numbriga TFC101157 (vt tabel 1).

Jalakasurma tekitajate võimalik levikustsenaarium Eestis

Seirates kogu Eestit, koguti süsteemselt haigusproove perekond jalaka erinevatelt liikidelt üksikvaatlustega 2013. aastal ja perioodidel 2014–2016 (Jürisoo et al., 2019) ning 2018–2020. Tabelis 2 on esitatud jalakasurma tekitajate osas positiivsete proovide leiukohad ja nende kaugused vastava alamliigi esimesest molekulaarselt määratud leiust Eestis. Tabelis 2 ja joonisel 5 on esitatud nii empiirilised kui ka teoreetilised tulemused aastate kaupa, mille eesmärgiks oli katse jälitada taksonite levimise käiku Eestis.

Jalakasurma enamlevinud tekitaja (O.novo-ulmi subsp. novo-ulmi) positiivsete leidude maksimaalne ja teoreetiline kaugus esimesest positiivsest leiukohast Tihemetsas (2014. a) ning leviku kiirus, hinnangud aastate järgi.

Table 2. Maximum and theoretical distance of positive records of DED pathogen (O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi) from the first positive sampling site in Tihemetsa (2014) and rate of spread by estimated years.

Patogeeni tuvastamise aasta Maksimaalne kaugus eelmisest positiivsest leiust, m Teoreetiline kaugus (valem 1), m
2014 0 14555
2015 41078 45458
2016 102823 76362
2017 - 107265
2018 151173 138168
2019 146445 169071
2020 202068 199974

Joonis 5.

Jalakasurma enamlevinud tekitaja (O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi) nakkusega puude maksimaalne kaugus esimesest positiivsest proovikohast Tihemetsas 2014. aastal ja leviku kiirus proovi kogumise kalendriaasta järgi.

Figure 5. Maximum distance of trees infected by DED pathogen (O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi) from the first positive sampling site in Tihemetsa in 2014 and rate of spread by calendar years of sample collections.

Jalakasurma tekitaja positiivsete proovide levimiskäigu üldistamiseks kogu Eestile teostati regressioonanalüüs. Regressioonanalüüsil saadud determinatsioonikordaja (R2) on 0,971, prognoosiviga 20 104 m ja olulisuse tõenäosus (p-väärtus) 0,0012.

Jalakasurma tekitajate levikut Eestis on iseloomustatud patogeeni alamliigi järgi tehtud määrangute alusel (vt joonis 6).

Joonis 6.

Jalakasurma tekitajate positiivsete leiukohtade paiknemine („N“ – subsp. novo-ulmi, „A“ – subsp. americana) ning selle tulemusel hinnatud patogeeni levik kalendriaastate järgi kasutades regressioonanalüüsi. Patogeeni hübriid (X) O. novo-ulmi subsp. americana x novo-ulmi tuvastati Koselt, Põhja-Eestist.

Figure 6. Location of positive samples for DED pathogen subspecies (“N” – subsp. novo-ulmi, “A” – subsp. americana) and estimated spread of pathogen by calendar years using regression analysis. Pathogen hybrid (X) O. novo-ulmi subsp. americana x novo-ulmi was detected in Kose, North Estonia.

Levikukaardilt (joonis 6) nähtuvad konkreetsete nakkusega puude leiukohad, millelt jalakasurm isoleeriti puhaskultuuri ja seejärel tuvastati täpselt molekulaarselt. Loode-Eestis on lisaks alamliigile O. novo-ulmi subsp. novo-ulmi levinud ka alamliik O. novo-ulmi subsp. americana, mille levikuala on joonisel 6 kujutatud mustatäpilise kontuurina. Olulisima tulemusena õnnestus kahe erineva alamliigi levikualade kattumise piirkonnas tuvastada agressiivsem jalakasurma tekitaja hübriid O. novo-ulmi subsp. americana x subsp. novo-ulmi. Täpsustavalt tuleb märkida, et antud levikukaart ei näita patogeeni varasemaid (enne 2013. aastat pärinevaid) leide (Hanso & Drenkhan, 2007; Drenkhan et al., 2017a), kuna varasemast ajast pärinevaid puhaskultuure pole säilinud ning täpne alamliik on teadmata. Seepärast näitavad tulemused (joonis 6) ainult patogeeni praeguse epideemia levikut (ja seda, mida suudeti isoleerida ja määrata). Niisamuti on võimalik, et patogeen võis levida laiali ka mitmest nakkuspunktist. Loodetavasti õnnestub patogeeni uus jalaka-siugsuu ja tema alamtaksonite tegelikku algpäritolu ja levikutsentreid Eestis ja mujal tuvastada hilisemate seene populatsioonide geneetiliste uuringutega.

Jalakasurma peremeestaimed ja nende tervislik seisund

Klassi kaheidulehelised, roosilaadsete seltsi ja jalakaliste sugukonda kuuluvad euroopa jalakad kuuluvad kahte lahknevasse sektsiooni – Blepharocarpus, esindajaks künnapuu (Ulmus laevis Pallas) ja Ulmus, esindajateks harilik jalakas (Ulmus glabra Huds.) ja põldjalakas (U. minor Mill.) (Venturas et al., 2014). Künnapuu teiste euroopa kohalike jalaka liikidega ei hübridiseeru (Mittempergher & La Porta, 1991).

Eestis looduslikult kasvavad harilik jalakas ja künnapuu on vähelevinud metsapuud, moodustades ca 0,2% kogu metsatagavarast (Raudsaar et al., 2018). Harilik jalakas on levinud kõikjal Eestis, kuid künnapuid võib leida pigem jõgede läheduses (Kukk & Kull, 2005). Künnapuu kuulub Eestis III kaitsekategooriasse (Lilleleht, 2008), mis tähendab, et ta on ohualdis. Mõlemast liigist on arvele võetud kõik olulisteks peetavad suured puud kogu Eestis (Relve, 2011).

Samas on jalakate perekonna esindajad sagedased haljastuspuud nii linnakeskkonnas (Aaspõllu, 1999; Kaar, 2011) kui ka maapiirkonnas, k.a ajaloolistes parkides (Abner et al., 2007, 2012). Mõned neist ajaloolistest parkidest on kujundatud vanadest salumetsadest (Kalda, 1995; Tamm, 2007), mis on üks parimaid kasvukohti jalakatele (Paal, 1998). Haljastuses hinnatakse jalakaid eelkõige sellepärast, et nad taluvad keskkonnast tulenevat stressi, mida linnades tekitavad muu hulgas saastunud õhk, libedusetõrje soolad, tihenenud muld, kõikjal aga põuad ja ajutised üleujutused (Townsend & Douglass, 2004; Zalapa et al., 2008).

Eestis on üldiselt künnapuude tervislik seisund parem kui harilikul jalakal, mida kinnitab ka 2014–2016 aastatel tehtud võrdlev puude tervisliku seisundi analüüs (Jürisoo et al., 2019). Sama tulemus on saadud ka Loode-Venemaal Peterburis (Jürisoo et al., 2021a) ja Poolas (Łakomy et al., 2016). Sama võib kaudselt kinnitada ka see, et iga üheteistkümnes hariliku jalaka hinnatud puu oli nakatunud jalakasurmaga, künnapuude puhul oli jalakasurmaga nakatunud vaid iga 37. puu (tabel 3). Künnapuudel võib olla parem tervis tänu sellele, et nad on vähem atraktiivsed jalakasurma tekitajat levitavatele vektorputukatele (Santini & Faccoli, 2013).

Eestis hinnatud puude, korjatud haigusproovide ja puhaskultuuri isoleeritud jalakasurma tekitajate juhtumite arv aastate lõikes.

Table 3. Number of assessed trees, collected samples and isolates of DED agent in different years in Estonia.

Aasta Kokku
2014 2015 2016 2018 2019 2020
Hinnatud puid 158 313 759 107 211 672 2220
sh harilik jalakas 147 286 587 100 189 614 1923
sh künnapuu 9 26 147 0 17 58 257
Kogutud proove 42 91 105 22 182 76 518
sh harilik jalakas 42 80 93 22 169 75 481
sh künnapuu 0 10 5 0 13 1 29
Jalakasurma tekitaja puhaskultuuris 1 38 36 9 54 45 183
sh harilikul jalakal 1 36 34 9 52 44 176
sh künnapuul 0 2 2 0 2 1 7

Peremeestaimede hukkumine jalakasurma tõttu sõltub jalaka liigist (Ulmus), konkreetse puu vastuvõtlikkusest (Martín et al., 2019b), puistu tihedusest ja võimalikest juurekontaktidest haigete ja tervete puude vahel (Santini & Faccoli, 2013).

Jalakasurmale resistentsete jalakate sordiaretust alustati kohe pärast jalakasurma avastamist. Seda on tehtud Hollandis, Itaalias, Hispaanias ja Põhja-Ameerikas (Pajares et al., 2004) ning enamasti on selleks ristatud kohalikke liike Aasia liikidega, mis on jalakasurmale vastupidavamad (Zalapa et al., 2008).

Resistentseid jalakaid ‘New Horizon’ (Johannes Grothaus, saksa puukooli Lorberg maastikuarhitekt, Euroroute R1 korraldaja, suulised andmed), mis on Jaapani ja madala jalaka hübriid (Ulmus davidiana var. japonica × U. pumila), istutati Eesti linnadesse (nt Tartu, Valga, Narva) 2015. aastal. Järgmisel aastal oli neil enamik viimase aasta võrsetest külmakahjustusega (joonis 7). Viimastel aastatel on need jalakad siiski olnud terved (joonis 8) ja seda ilmselt pehmete talvede tõttu. Siiski on nii lühikese ajaperioodi vältel vara hinnata nende hübriidjalakate tegelikku vastupidavust meie keskkonnatingimustele.

Joonis 7.

Hübriidjalakas ‘New Horizon’ Narvas 2016. a

Figure 7. Hybrid elm cultivar ‘New Horizon’ in Narva in 2016.

Joonis 8.

Hübriidjalakas ‘New Horizon’ Tartus 2019. a

Figure 8. Hybrid elm ‘New Horizon’ in Tartu in 2019.

Euroopas resistentsetena tuntud jalakasortide kasutamine on üks võimalus jalakate säilimiseks haljastuses ka jalakasurma keskkonnas, kuid mõistlik oleks enne haljastuses kasutamist nende sobivust testida kohalikes, sh Eesti tingimustes. Seda just sellepärast, et näiteks Peterburi istutatud nn potentsiaalselt resistentseid hübriidjalakaid kahjustas jalakasurm niisamuti nagu kohalikke jalakaliike ja osad neist tuli üsna varsti pärast istutamist välja raiuda (Jürisoo et al., 2021a).

Lisaks tuleb otsida haigusele vähem vastuvõtlikke isendeid ja paljundada nende järglasi ka kohalike liikide hulgast (Martín et al., 2009). Oleme selle suunitlusega rajanud jalakaliikide järglaskatsealasid Järvseljale ja ka mujale Eestis. Katsealadele on istutatud erinevatest asukohtadest korjatud hariliku jalaka ja künnapuu ühe kindla puu järglased, samuti kaks erinevat perspektiivikat hübriidjalakat ‘New Horizon’ (U. japonica x U. pumila) ja ‘Fiorente’ (U. pumila x U. minor).

Kõigele lisaks tuleks linnades eelistada puittaimede liigilist mitmekesisust (Haugen, 1998). Näiteks Lõuna-Rootsis Malmös otsustati pärast enamuse nakatunud jalakate raiet, et eesmärgiks oleks kasvatada linnas kuni 500 erinevat puu taksonit ja pikemas perspektiivis veel enamgi (Arne Mattsson, suulised andmed). Hetkel on Malmös jalakad asendatud teiste, nii kodumaiste kui ka introdutseeritud liikidega, saades seejärel teiste seas suurima liigirikkusega linnaks Skandinaavias (Sjöman et al., 2012).

Jalakasurma putukavektorid ja nende tuvastamine

On arvatud isegi, et Põhja-Euroopas pole jalakasurma levitavaid putukaid ja selle tõttu pole ka haigust (La Porta et al., 2008). Tõepoolest ei ole Soomest sobivaid vektorputukaid leitud (Voolma et al., 2004; Hannunen & Marinova-Todorova, 2016). Eestis on neid putukaid täheldatud juba möödunud sajandi esimeses pooles (Voolma et al., 2004, 2000) – vähesel määral suur-maltsaüraskit (S. scolytus), läikivat maltsaüraskit (S. laevis), väike-maltsaüraskit (S. multistriatus) ja viimasel ajal ka jalaka-maltsaüraskit (S. triarmatus) (Süda, 2006). Seega ei ole küsimus haiguse levitajates, vaid pigem kliima soojenemises ja globaalses kaubanduses (Drenkhan et al., 2017a). Temperatuur mõjutab nii maltsaüraskite biogeograafiat ja levikut kui ka muid olulisi tegureid, nagu kevadise lennu algust, arengu kiirust, põlvkondade arvu aastas ja suremust (eelkõige talvel). Sooja suvega võib kahjuril areneda kasvuperioodi jooksul 2-3 põlvkonda (Heliövaara & Peltonen, 1999) ning talvituvad nii vastsed kui ka valmikud. Valmikute küpsussööm on juunis-juulis, mõnedel ka alles augustis-septembris (Beaver, 1969). Putukate lendlusaeg Rootsis toimub maist septembrini (Anderbrant & Schlyter, 1987), kuid selle maksimum on juulis-augustis (Menkis et al., 2016). Näiteks kattus Eestis 2019. aastal putukate lendlusaeg Rootsis registreeritud andmetega (Jürisoo et al., 2021b).

Haiguse esmane levik tervele puule toimub jalaka maltsaüraskite küpsussööma ajal, kus noormardikas närib tavaliselt oksa harunemiskohal kambiumisse kuni 1 cm käigu (Baker & Norris, 1968; Pajares, 2004; Rabaglia & Lanier, 1983; Süda, 2006). Maltsaüraskite massiline rünnak toimub pigem stressis puule. Kuna jalakasurma sümptomid puul on näha alles selle hilises faasis, oleks parim, kui nakatunud puud langetatakse ja hävitatakse enne üraskite küpsussööma (Baker & Norris, 1968; Rabaglia & Lanier, 1983).

Putukad eelistavad mõningaid jalaka liike teistele või isegi liigisiseselt mõningaid isendeid teistele. Üldiselt on harilik jalakas ja künnapuu vähem atraktiivsed maltsaüraskitele kui põldjalakas ja madal jalakas (U. pumila L.), seda puu koores esinevate teatud keemiliste ühendite tõttu (Pajares, 2004; Webber, 2004). Niisamuti on künnapuu hariliku jalakaga võrreldes putukatele vähem atraktiivne (Santini & Faccoli, 2013). Samuti on leitud, et putukatele resistentsemad isendid võivad olla ka haigusele resistentsemad (Baker & Norris, 1968; Rabaglia & Lanier, 1983). Kohalike puude resistentsust aga saab ja tuleb testida nakatamiskatsega.

Jalakasurma levikul ja tõrjeabinõude rakendamisel on oluline teada kohapeal esinevate võimalike vektorliikide arvukust. Vektorputukate avastamiseks ja nende arvukuse hindamiseks kasutatakse feromoonpüüniseid. Feromoonid on teatavasti putukate poolt toodetavad lenduvad keemilised ühendid, mis mõjutavad putukate käitumist, näiteks paaritumisel või peremeestaime äratundmisel ning need ühendid on väga liigispetsiifilised (Vanatoa, 2004).

Kanada firma Synergy Semiochemicals on ainus, kes toodab spetsiaalseid maltsaüraskitele mõeldud feromoone, mida kasutatakse peibutusena ja mis aitavad jälgida maltsaüraskite populatsioone, nende olemasolu, lennuperioodi jms. Feromoonpüünised pole kuigi efektiivsed putukate massiliseks püüdmiseks (El-Sayed et al., 2009; Haugen, 1998) ega ka paaritumise takistamiseks (El-Sayed et al., 2006). Feromoone võib pigem kasutada suurte putukahulkade ligimeelitamiseks, et need ründaksid püünispuid, et siis need puud langetada ja hävitada. Tuleb aga arvestada, et feromoonidega meelitatakse putukad püünisesse, kuid iga 50 meetri raadiuses olev jalakas on potentsiaalne sihtmärk vektorputukatele (Synergy Semiochemicals Corporation, 2019), mille tagajärjel võib jalakasurma levik veelgi intensiivistuda (Boutz et al., 2009).

Kuigi patogeeni ja vektori kooseksisteerimine on pigem juhuslik, siis on nad tihedalt omavahel seotud: maltsaüraskid on ainsaks võimalikuks looduslikuks haigusetekitaja levitajaks pikemate vahemaade taha ja seega oluliseks lüliks epideemia arengus. Vastutasuks haiguse levitamisele on putukatel rohkem süüa, sest nad toituvad eelkõige just stressis olevate ja surevate puude värskest maltspuidust, selle tõttu suureneb nende arvukus ja tulemuseks levib haigus kiiremini. Kui üks nendest lülidest kaob, siis haiguse levik ja intensiivsus aeglustub (Baker & Norris, 1968; Rabaglia & Lanier, 1983).

Jalakasurma tõrje võimalused

Jalakasurma tõrje on keeruline ja selleks kasutatud erinevad meetmed pole tihti andnud soovitud tulemusi (Pecori et al., 2017).

Keemilisi tõrjevahendeid jalakasurma vastu on uuritud alates 1930ndatest, läbi on proovitud rohkem kui 600 erinevat preparaati nii mulda viies kui ka puu tüvesse süstides (Stipes, 2000). Süsteemseid fungitsiide on kasutatud nn vaktsiinidena tervete või üksikute sümptomitega puude kaitsmiseks (Scheffer et al., 1988; Stipes, 2000), kuid kasutusse on neist jäänud vaid üksikud, näiteks Arbotect-20® ja Alamo (Stennes, 2000). Keemilised tõrjevahendid metsas ja linnakeskkonnas pole aga paljudes riikides lubatud, k.a Eestis. Samas olulist pikaajalist tõrjeefektiivsust need preparaadid paraku ei pakugi.

Jalakasurma biotõrje otsingutel on uuritud baktereid, seeni ja mükoviiruseid. Bakterite Pseudomonas spp. süstimine jalakatesse on mingil määral aidanud vähendada O. novo-ulmi kasvukiirust puus (Myers & Strobel, 1983) või siis tõstnud peremeestaime resistentsust haiguse suhtes (Scheffer, 1983), kuid seegi meetod pole osutunud piisavalt efektiivseks (Stipes, 2000).

Lootustandvamatest meetoditest tervete jalakate vaktsineerimine seeneliigi Verticillium dahliae eosmassiga on aidanud tõsta jalakate resistentsust O. novo-ulmi suhtes (Scheffer, 1990; Elgersma et al., 1993) ning seda biotõrje meetodit kasutatakse siiani Hollandis, Saksamaal, Rootsis, Kanadas ja USAs (Voeten et al., 2009; Postma et al., 2014). See meetod on aga kallis, kuna vaktsineerimist tuleb igal kevadel korrata ja olenemata sellest haigestub vähene hulk jalakatest ikkagi. Seega saab puude vaktsineerimine (Voeten et al., 2009) toimida vaid väga väärtuslike puude kaitseks, näiteks ajaloolistes parkides. Vaktsineerimine saab siiski olla vaid üks osa integreeritud taimekaitsest (Postma et al., 2014). Jalakasurma on püütud tõrjuda veel teistegi antagonistlike seentega (nt Monographella nivalis, Alternaria tennuissima), kuid häid tulemusi pole need andnud (Hubbes & Jeng, 1981; Sutherland et al., 1995; Blumenstein, 2015). On teada, et mükoviirused aitavad oluliselt vähendada jalakasurma tekitaja O. novo-ulmi patogeensust (Webber, 1987; Swinton & Gilligan, 1999). Seda on kasutatud USAs (Brasier, 2000b), kuid puuduseks on asjaolu, et need mõjuvad pärssivalt ainult teatud patogeeni tüvedele ja seetõttu ei ole meetod piisavalt universaalse toimega ega laialt kasutatav (Ganley & Bulman, 2016).

Seega ei ole senised keemilised ja ka biotõrje meetodid viinud olulise eduni jalakasurma tõrjel. Siiski otsivad teadlased jätkuvalt võimalikke mikroorganisme, kelle abil saaks efektiivsemalt rakendada biotõrjet jalakasurma vastu (Blumenstein, 2015; Pepori et al., 2018).

Soovitusi ja põhimõtteid jalakasurma tõrjel

Praeguste teadmiste kohaselt on kõige efektiivsemaks tõrjeks haigete puude kiire avastamine ja patogeeni määramine ehk süsteemne monitooring ja nende õigeaegne raie. Selleks tuleb jalakaid hinnata vähemalt üks kord aastas, eelistatult alates juulikuust ja seda nii linnades kui ka maapiirkondades (Stipes & Campana, 1981; Arne Mattsson, Malmö endine linnaaednik, suulised andmed). Seni on inventeerimist süsteemsemalt tehtud vaid Tallinnas ja Tartus, kuid ka seal puudub ettekujutus puude liigilisest koosseisust eramaadel. Süsteemne puude inventeerimine on näiteks Malmös aidanud kaasa jalakasurma ja sellele vastuvõtlike isendite kiirele tuvastamisele ja seega ka haiguse leviku aeglustumisele (Morgenroth & Östberg, 2017). Jalakasurma ohu vähendamisele aitaks kaasa ka vabakaubanduse sihikindel reguleerimine seadusandluse ja kontrollisüsteemi abil, mis tagaks, et me ei tooks riiki uusi patogeene juhusliku ja teadmata päritolu taimse materjali kaudu (Drenkhan et al., 2017a; Roy et al., 2014), lisaks peavad istikud vastama istikute kvaliteedinõuetele (EVS 939-2, 2020).

Avastatud haiged puud tuleb kasvuperioodil eemaldada hiljemalt 2-3 nädala jooksul nende avastamisest (Haugen, 1998) või siis puude puhkeperioodil enne aprillikuud. Raiutud nakatunud jalakate puit tuleb transportida esimesel võimalusel kinnistes konteinerites (Arne Mattsson, suulised andmed), sest vastasel juhul ei saa ära hoida vektorputukate levikut. Kui puitu ei ole võimalk transportida, siis tuleb langetatud puudel eemaldada koor ja matta puit 25 cm sügavusele mullakihi alla (Liberato et al., 2016) või peenestada hakkeks. Eelistatult soovitame ka nakatunud puude oksad ja puit hakkida või oksad kohapeal põletada.

Kokkuvõte ja järeldused

Jalakasurm on Eesti jalakaid kahjustanud teadaolevalt juba alates eelmise sajandi 30-ndatest aastatest. Esmalt oli patogeeniks Ophiostoma ulmi (ee k jalaka-siugsuu), mis nüüdseks on asendunud uue liigiga Ophiostoma novo-ulmi: uus jalaka-siugsuu.

Eestis on jalakasurma seiret ja jalakasurma tekitajaid detailsemalt uuritud alates 2014. aastast. Perioodil 2014–2020 on hinnatud üle 2200 jalakate perekonna esindaja, korjatud enam kui 500 haigusproovi, millest isoleeriti patogeeni puhaskultuurid. Seene isolaate on analüüsitud mitme molekulaarse praimeriga, mille tulemusel on tuvastatud haigustekitaja põhiliik (Ophiostoma novo-ulmi) ning selle alamliigid. Enamasti levib Eestis jalakasurma tekitaja Euroopa alamliik (subsp. novoulmi) ja vähem Põhja-Ameerika alamliik (subsp. americana), viimane vaid Põhja-Eestis ja Hiiumaal. Esimest korda tõestati ka patogeeni agressiivse hübriidi esinemine Eestis, seda on esialgu tuvastatud vaid Kosel Harjumaal patogeeni kahe alamliigi levikupiiril. Uurimistöö põhjal leidis kinnitust jalakasurma tekitajate esinemine Eesti 14 maakonnas, sh Tallinna, Tartu, Pärnu ja Viljandi linnas. Jalakasurma ei ole leitud Lääne-Viru maakonnas.

Kohalikest peremeestaimedest on haigusele vastuvõtlikum harilik jalakas, künnapuu tervislik seisund on oluliselt parem ja ka jalakasurma tekitajat üldse on leitud vaid üksikutelt künnapuudelt (vt tabel 3). Seepärast soovitame haljastuses kasutada jalakalistest pigem künnapuud. Haljasaladel võivad olla perspektiivikad resistentsemad jalakate sordid, kuid need vajavad enne laialdast kasutusele võtmist veel testimist.

Jalakasurma tekitaja peamisteks levitajateks on jalaka-maltsaüraskid (Scolytus spp.) ja eelkõige soodustab nende putukate levikut kliima soojenemine.

Teadlased otsivad pingsalt võimalusi, kuidas jalakasurma efektiivsemalt tõrjuda, kuid hästi töötavaid universaalseid tõrjevõimalusi pole seni õnnestunud leida. Kui haigus avastatakse algstaadiumis ja esineb alles üksikutel puudel, siis aitab haigete puude kiire kõrvaldamine patogeeni levikut oluliselt pidurdada.

eISSN:
1736-8723
Sprache:
Englisch
Zeitrahmen der Veröffentlichung:
2 Hefte pro Jahr
Fachgebiete der Zeitschrift:
Biologie, Botanik, Ökologie, andere