Cite

Uvod

Pandemija COVID-19 je močno zamajala zdravstvene sisteme po svetu. Predhodne epidemiološke študije o različnih nalezljivih boleznih so pokazale močno povezavo med ravnjo vitamina D v serumu in incidenco nekaterih nalezljivih bolezni. Znano je, da ima vitamin D pomemben imunomodulatorni učinek, ki okrepi prirojeno imunost. Poleg tega ima vitamin D tudi številne druge mehanizme, vključno z ublažitvijo citokinskega viharja, ki je eden glavnih dejavnikov obolevnosti in smrtnosti pri bolnikih s COVID-19.

Metode

Iskanje po ključnih besedah je bilo izvedeno v raziskovalnih podatkovnih bazah PubMed in Google Scholar. Povzetki in/ali celotna besedila izbranih, potencialno pomembnih prispevkov so bili nadalje ocenjeni. Članki, ki so ustrezali merilom, so bili vključeni v sistematični pregled.

Rezultati

V preglednem članku je povzetih 28 študij, ki obsegajo ugotovitve, da so ravni vitamina D tako ali drugače povezane z incidenco, resnostjo bolezni in stopnjo umrljivosti zaradi okužbe s COVID-19. Literatura ne kaže, da bi lahko COVID-19 odpravili z dodatkom vitamina D, vendar obstajajo podatki, da pomanjkanje vitamina D lahko poveča tveganje za okužbo s COVID-19 in je povezano s hujšo stopnjo obolevnosti in smrtnosti.

Diskusija

Trenutna literatura in več smernic podpirajo dodajanje vitamina D kot razumno strategijo za odpravo in preprečevanje pomanjkanja vitamina D. Priporočeni odmerek za vzdrževanje normalne ravni 25(OH)D s konsenzom je 1000 do 2000 IE vitamina D na dan za ogrožene najstnike in odrasle.

Zaključek

Dodatek vitamina D pri posameznikih s pomanjkanjem vitamina D ima lahko pomembno vlogo pri zaščiti posameznikov pred akutnimi okužbami dihal ter pri tistih z visokim tveganjem za hud potek COVID-19 in smrt zaradi te bolezni.

eISSN:
1854-2476
Language:
English
Publication timeframe:
4 times per year
Journal Subjects:
Medicine, Clinical Medicine, Hygiene and Environmental Medicine