Open Access

Perceived work ability index of public service employees in relation to ageing and gender: A comparison in three European countries


Cite

Ozadje

Daljša življenjska doba je izboljšala možnosti za delovno mesto zaposlenih osebi, ki se starajo. Prejšnje študije so razkrile, da se delovna sposobnost zmanjšuje s starostjo tudi med zdravimi osebami in da se izrazito zmanjšuje s starostjo med ženskami. Cilj študije je pregled dojemanja delovne sposobnosti zaposlenih oseb v javnem sektorju s starostjo 55 let ali več in razlik med spoloma v treh evropskih državah.

Metode

Uporabljena sta bila prospektivna longitudinalna oblika študije in standardiziran »indeks delovne zmožnosti« (WAI). Ta študija je analizirala odnos med staranjem, spolom in zaznano delovno zmožnost med 1653 zaposlenimi osebami, starimi 45,06 ± 10,90 let (562 moških in 1091 žensk) iz Španije, Bosne in Hercegovine in Črne gore. Raziskava je bila opravljena leta 2018.

Rezultati

Starejše zaposlene osebe so imele boljši indeks WAI kot njihovi mlajši kolegi (P < 0,001). Najnižjo stopnjo razširjenosti, 20 % odličnega indeksa WAI, je imela starostna skupina od 35 do 44 let. Zmanjšanje indeksa WAI v Bosni in Hercegovini je bilo ogromnih 68 %, v primerjavi s 30 % v Črni gori (več kot dvakratna vrednost) in 14 % v Španiji (več kot skoraj petkratna vrednost).

Zaključek

Spol in staranje ne ščitita niti predvidevata odličnosti ali zmanjšanja delovne zmožnosti. Delovna zmožnost se ni zmanjšala s starostjo med ženskami in moškimi, zaposlenimi v javnem sektorju. Delovna zmožnost je odvisna od zdravja in varnosti na delovnem mestu, promocije in preventivnih dejavnosti na delovnem mestu.

eISSN:
1854-2476
Language:
English
Publication timeframe:
4 times per year
Journal Subjects:
Medicine, Clinical Medicine, Hygiene and Environmental Medicine