Open Access

Illegal Waste Sites As A Potential Micro Foci Of Mediterranean Leishmaniasis: First Records Of Phlebotomine Sand Flies (Diptera: Psychodidae) From Slovenia


Cite

Osim što je protivzakonito, ilegalno odlaganje odpada predstavlja pretnju kako za ljudsko zdravlje tako i za životnu sredinu. Takođe, čvrst a posebno organski otpad u stanju truljenja, predstavlja idealno mesto za razmnožavanje i razvoj brojnih glodara, insekata, i drugih štetočina koje mogu da šire zarazne bolesti. Glavni cilj ove studije bio je utvrđivanje stepena inficiranosti parazitom iz roda Leishmania sp., flebotomina kao vektora i glodara kao rezervoara koji su sakupljeni na ilegalnim deponijama u delu Istarskog poluostrva.

Rezultati istrživanja su ukazali na prisustvo pet vrsta flebotomina (Phlebotomus neglectus, P. perniciosus, P. papatasi, P. mascitii i Sergentomyia minuta) i pet vrsta glodara.

Sakupljene flebotomine i glodari su testirani molekularno-biološkom metodom PCR (lančana reakcija polimerizacije) kojom je umnožavan region od oko 120 baznih parova kDNK (kinetoplast DNA minicircle) parazitskog porekla. DNK vrste L. infantum nije detektovana u analiziranim ženkama flebotomina ali je detektovana u uzorku slezine jednog od juvenilnih crnih pacova (R. rattus).

Bez obzira na mali broj publikovanih nalaza koji ukazuju na prisustvo parazita Leishmania sp. kod pacova, rezultat ove studije ukazuje na značaj obimnijih istraživanja učestalosti i distribucije infekcije kod ove vrste glodara, na osnovu kojih bi se razjasnila uloga sinantropnih glodara kao rezervoara lajšmanioze u Mediteranu.

eISSN:
1820-7448
Language:
English
Publication timeframe:
4 times per year
Journal Subjects:
Medicine, Veterinary Medicine